Mange af os har allerede prøvet det, og vi kommer alle til at prøve det en dag. Livet varer ikke for evigt, og en dag er det tid til at sige farvel til et elsket familiemedlem. Det kan ikke undgå at være en meget følsom situation, hvor sorgen fylder i hovedet på alle tider af døgnet. Desværre er der også en del praktiske ting, som man skal have styr på umiddelbart efter, at man har sagt farvel. Denne proces kan virke uoverskuelig og kompliceret, specielt hvis man ikke har oplevet det før. Derfor giver Blognet dig en guide de ting, som du skal gøre i tiden lige efter dødsfaldet. Vi håber, at denne guide kan hjælpe folk gennem en svær tid og gøre sorgprocessen en smule lettere at komme igennem.
Hvem skal være kontaktpersonen?
I Danmark sker dødsfald oftest på hospitaler, plejehjem og hospicer landet over. Her står sundhedspersonalet klar til øjeblikkeligt at udfylde dødsattesten, som er det dokument, hvor dødsfaldet bliver officielt i myndighedernes øjne. Dødsattesten skal bruges af skifteretten, og den har derfor en vigtigt rolle. Hvis dit familiemedlem ikke går bort på en af de nævnte steder med sundhedspersonale, så er det første du skal gøre at tilkalde en læge. Lægen kan udfylde dødattesten i hjemmet eller der, hvor dødsfaldet finder sted. Det vigtigste du skal overveje i forhold til dødsattesten er, hvem der skal skrives på som kontaktperson.
Det er en vigtig beslutning, som kommer til at have betydning for hele opgørelsen af dødsboet og processen med skifteretten. Det er nemlig kontaktpersonen, der skal fremsende alt den nødvendige information til skifteretten og underskrive de nødvendig dokumenter. Processen med opgørelse af dødsbo kan sagtens strække sig over flere måneder og op imod et år. Derfor er det en rigtig god ide, at den potentielle kontaktperson overvejer dette i starten. Da kontaktpersonen skal fremsende en stor mængde privat data om den afdøde, er det også vigtigt, at kontaktpersonen står den afdøde nært. Det vil oftest være den efterladte partner eller en af arvingerne, der bliver skrevet på som kontaktperson, da de har adgang til den nødvendige information. Efter udfyldelsen af dødsattesten vil skifteretten selv kontakte kontaktpersonen efter et par uger med en forespørgsel om de første informationer om den afdøde.
Bedemanden
Nu er det tid til næste skridt, da bisættelsen står for døren. Her skal man kontakte et bedemandskontor, der kan rykke ud og afhente den afdøde. Ofte vil bedemanden allerede på dagen for dødsfaldet snakke med de efterladte om bisættelsen eller begravelsen. Den efterladte har måske nogle ønsker, der skal efterleves, men ellers er det op til familien at planlægge bisættelsen. Bisættelsesomkostningerne kommer i enden til at blive dækket af arven, så den der betaler vil egentlig blot lægge ud, indtil dødsboet er opgjort.
Med bedemanden skal familien bestemme, hvordan selve bisættelsen skal foregå. Der skal også laves aftaler med kirkegården, hvor den afdøde skal ligge. Her kan bedemanden ofte hjælpe familien gennem processen, da de har stor erfaring med at gøre processen så nem som muligt for familien.
Få hjælp til processen
De fleste vil opleve, at processen med testamenter, dødsbo og skifteretten kan være drænende og uoverskuelig. Her kan det være en rigtig god ide at få hjælp fra nogle, der har mange års erfaring med processen. I Danmark ligger der en lang række advokatkontorer, hvor advokaterne specialiserer sig i netop arveret. Nogle advokater har endda specialiseret sig netop i dødsbo, og de vil oftest kunne findes på advokatfirmaernes hjemmeside med titlen dødsbo advokat. Disse eksperter kan hjælpe dig gennem processen, så din kontakt med skifteretten bliver så ligetil som muligt. Der er nemlig mange dokumenter at udfylde og mange informationer, som man skal sende til skifteretten. Her er det rart med ro i maven, hvor en erfaren dødsbo advokat kan stå for processen.
Det kan særligt være en god ide at involvere en dødsbo advokat, hvis den afdøde efterlader mere end en arving. Ingen ønsker, at der skal komme penge mellem familiemedlemmer. Det sker dog ofte, at familiemedlemmer kommet i konflikt på grund af en efterladt arv, der skal deles. Her kan det være rart at have en upartisk rådgiver, der kan hjælpe familien med at finde en fair løsning, som alle kan leve med.