Overvejer du en karriere i landbruget, hvor dit daglige kontor er de åbne marker? Tror du, at duften af friske afgrøder og arbejde under den åbne himmel er noget for dig? Så får du lidt inspiration her, hvor vi dykker ned i en landmands hverdag. Som landmand er dine hovedopgaver at opdrætte husdyr og dyrke jorden. Arbejdet består af mange selvstændige opgaver i den friske luft, og en landmand kan specialisere dig i bestemte fødevarer såsom korn, mælk og kød eller at operere spændende maskiner.
Dagen som landmand
Dagen som landmand starter ofte tidligt, hvor pligterne kalder. Som landmand kan du dog forvente en helt normal arbejdsuge på omkring 37 timer eksklusiv pauser. Du vil være meget selvkørende, så det er vigtigt, at du er god til at strukturere din tid og klare de nødvendige opgaver. Du kommer dog også til at arbejde tæt sammen med andre landmænd i landbruget, da mange opgaver kræver flere hænder end to. Et eksempel på samarbejdet er kornhøsten. Når kornet skal samles og læsses på en traktortrailer, kan én person selvfølgelig ikke køre begge maskiner samtidig.
I nogle specialer vil dine opgaver være meget omskiftelige i løbet af årets sæsoner og specifikke fødevarers så- og høstprocesser. Nogle opgaver skal dog udføres mere kontinuerligt, hvilket specielt er tilfældet ved opdræt af dyr. Nogle opgaver kræver hårdt slid og knofedt – men andre opgaver kræver mere tankekræft. Som landmand skal du nemlig også lære de mere administrative opgaver såsom at udarbejde markplaner, betjene og vedligeholde af maskiner og teknik, samt at styre landbrugets økonomi og regnskaber. Du behøver dog ikke at frygte disse opgaver tidligt i din ansættelse, da opgaverne bliver pålagt dig i takt med din indlæring og udvikling.
De daglige opgaver for en landmand kan bestå af følgende:
- Plejning, fodring og malkning af dyrene
- Tjek af dyrenes sundhed
- Såning, gødning og høst af fødevarer
- Bekæmpelse og forebyggelse af sygdomme og ukrudt på markerne
- Arbejde med en lang række maskiner og køretøjer
- Regnskabsføring
Overvejer du en fremtid i landbruget, så bør du tage erhvervsuddannelsen til landmand, der tager 4 år og tre måneder.
Da jeg personligt drømte om en hverdag på markerne, var jeg drevet af drengedrømmen om at betjene store maskiner. Og det kan man næsten ikke undgå som landmand.
Store maskiner
Som landmand kommer du højst sandsynligt til at betjene en lang række store og spændende maskiner. Hvis du specialiserer dig i planteavl, kommer du nok til at betjene køretøjer som traktorer og mejetærskere. Du kommer dog også til at få kendskab og evnen til at betjene meget af det mere moderne udstyr, som bliver brugt i landbruget som droner og IT, der effektiviserer arbejdet.
Man kan dog hurtigt blive overrasket over, hvor mange forskellige maskiner og tekniske løsninger, der er nødvendige i et landbrug. Her gennemgår vi et par af de maskiner, som du vil få kendskab til som landmand.
- Mejetærsker
En mejetærsker er et stort køretøj, der høster og tærsker kornafgrøder. I en enkelt arbejdsgang kan denne fantastiske maskine afskære, tærske og separere afgrøder såsom korn. Kornet separeres i kerner, avner og halm. Selve kernerne samles i en tank, der kan tømmes med jævne mellemrum – eksempelvis med den næste maskine på listen. Siden mejetærskeren blev opfundet i midten af 1800-tallet, er selve høstarbejdet blevet meget mindre arbejdskrævende. I dag findes der endda selvkørende mejetærskere, der ikke behøver en chauffør for at udføre arbejdet.
- Kornkanon
Kornkanonen er endnu en spændende maskine, som du kommer til at kende indgående som landmand. Kornkanonen er en mobil løsning, der kan transportere korn nemt og hurtigt i alle mulige vinkler. Eksempelvis bruges en kornkanon ofte til at tømme mejetærskerens kernebeholder hen i en traktortrailer, så det kan køres til de rette siloer.
- Kopelevator
En kopelevator er en maskine, der også bruges til at transportere korn og andre afgrøder. Den adskiller sig dog fra kornkanonen ved hovedsageligt at blive brugt til lodret transport i niveauer. Forskellige kopelevatorer kan transportere mellem 5 og 175 tons korn i timen. Kopelevatorer bruges ofte til at transportere store mængder korn mellem forskellige siloer. Den bruges til driftssikker og særligt kontinuerlig tansport af store mængder korn.
Samarbejdspartnere
Den store brug af forskellige maskiner og tekniske løsninger i et landbrug gør, at landmænd er meget afhængige af gode samarbejdspartnere. Disse partnere står for at producere og løbende at udvikle nye maskiner og løsninger til det daglige arbejde. SØBY Maskinaktieselskab i Højslev er et godt eksempel på en samarbejdspartner, der producerer maskiner og transportløsninger til mange landbrug i Danmark og i udlandet.
Et landbrug kan ikke fungere uden denne form for samarbejdspartnere. Hvis du ender med at vælge livet som landmand, vil du også kunne følge den konstante udvikling, hvor nye maskiner og teknologiske løsninger får en større og større rolle i de fleste landbrug. Vi håber, at vi har givet dig blod på tanden i drømmen om en fremtid i landbruget.